Energidricka, bra eller anus?

Jag möter allt fler ungdomar som dricker energidricka istället för att äta lunch. Burkarna har klatschiga färger och lockar ungdomar med energikickar och bättre koncentrationsförmåga. Det är inte ovanligt att en ungdom dricker tre – sex burkar i ett sträck. Hur påverkas ungdomar av det? Jag hör ungdomar beskriva för mig hur det får ”kickar” och känner sig ”överpigga”

Livsmedelsverket råder bland annat att inte dricka energidrycker för att släcka törsten eller när man tränar. Bieffekterna är bland annat hjärtklappning, illamående och kräkningar. Många butiker har infört åldersgräns på energidricka. Men räcker detta?

Vem har ansvaret för att våra undgomar inte skall överkonsumera dessa drycker? Är det butikerna som inte skall sälja till ungdomar? Är det lärarna som skall undervisa i de negativa effekterna av energidryck? Är det föräldrarna som skall prata med sina ungdomar om att energidryck inte är bra för minderåriga som inte växt färdigt. Eller är det ungdomarna själva som skall komma till insikt att energidryck inte kan ersätta lunchen?

Ja, alla har vi ett ansvar att ”skydda” ungdomarna. Jag pratar mycket om energidrycker och försöker få ungdomarna att förstå att ett riktigt mål mat är det bästa sättet för att orka med skolan. Gör du?

Må gott

Glömt ditt lösenord?