Information om Ungdomens Hus till ungdomar och föräldrar

Information om Ungdomens Hus till ungdomar och föräldrar

Vi har beslutat att ha stängt på fritidsgården Ungdomens Hus i Tanumshede denna vecka på grund av överträdelser mot vår värdegrund; Omtanke, Respekt, Förtroende och Ansvar.

Flera av ungdomarna, som även är besökare hos oss, är direkt eller indirekt inblandade i konflikter på sociala medier. Dessa konflikter leder till oroligheter som ungdomarna tar med sig till de mötesplatser de har, det vill säga skola och fritidsgård.

Under lördagskvällen 16/11 samlades olika grupper av ungdomar bakom bygdegården för att handgripligen lösa konflikter. Fritidsledarna lyckades förhindra slagsmål och ägnade resten av kvällen till samtal med upprörda ungdomar tillsammans med polisen.

Vi har haft samtal med föräldrar till de mest inblandade.

De allra flesta som besöker våra fritidsgårdar i Tanum är omyndiga, samtidigt som gårdarna är öppna mötesplatser där man får lov att komma och gå som man vill. Ungdomens Hus vill och skall vara en trygg plats att vara på och gå till och från. Därför måste det finnas en god balans mellan föräldraansvar och vårt ansvar för verksamheten och vi måste samverka som vuxna genom att informera och prata med varandra och med ungdomarna om vad som händer i deras vardag. Kontakten med er föräldrar blir därför väldigt viktig för oss för att kunna arbeta kvalitativt med fritidsgårdarnas verksamhet.

Vi arbetar utifrån ett erbjudande om trygga, drogfria mötesplatser med stödjande coachande vuxna, där ungdomarna uppmuntras att ta ansvar och initiativ till aktiviteter. Vi är stolta över vår verksamhet där många ungdomar, upp till 100 besökare under en verksamhetskväll, deltar i den öppna verksamheten och ävena aktivt i olika grupper; Discogruppen som arrangerar discon för låg- och mellanstadiet, ”hästgruppen” som genom kreativt arbete skapat egna schabrak, pannband och lyckoänglar till träns, vår köksgrupp där många ungdomar lagar mat och bakar kontinuerligt, de grupper med ungdomar som leder andra ungdomar i A-hallen i till exempel basket, innebandy, fotboll och volleyboll. Andra ungdomar är aktiva med Skateåkande, musik och sång etc. Våra fritidsgårdar är öppna för alla ungdomar i kommunen, det vill säga, kommer det besökare från Ängelholm till Ungdomens Hus så befinner de sig i Tanums kommun. Alla får komma in och delta i vår verksamhet oavsett från var man kommer om man tillhör vår målgrupp och följer vår värdegrund.

Om besökare inte följer de grundläggande ordningsregler som finns, det vill säga följer vår värdegrund; Omtanke, Respekt, förtroende och Ansvar – så får man komma på samtal tillsammans med förälder och man kan bli avstängd.

Nu har vi ett behov av att tänka igenom det som händer och hur vi ska jobba vidare med Ungdomens Hus som en trygg uppskattad fritidsgård hos ungdomar, föräldrar och bland oss fritidsledare. Under onsdagskvällen den 20/11 mellan 18 – 20 kommer vi fritidsledare att finnas på Ungdomens Hus. Du som förälder är välkommen att titta in på en kopp kaffe och prata med oss. Hoppas vi ses!

För frågor eller funderingar kontakta någon av dessa:

Birgitta Sparre
Kultur & Fritidschef
0525-18232

Jessica Jonasson
Fritidssamordnare
0525-18151

Glömt ditt lösenord?