saker_pa_natet

Här har jag samlat lite grundläggande info om frågor som rör Säker På Nätet

Vad är en kränkning?
Om du får en obehaglig känsla i kroppen efter att någon gjort eller sagt något som inte känns okej – så är det inte okej, och då är det en kränkning.  
Läs mer om kränkningar
Det kan såklart vara stor skillnad på vad du tycker känns jobbigt och vad andra tar åt sig av. Ett skämt som du tycker är kul kanske någon annan uppfattar som rasism eller mobbning, och tvärt om. Vissa tål mycket, andra blir ledsna fortare.

I lagen finns det ingen exakt beskrivning av vad en kränkning på nätet är, så det avgörs från fall till fall. Om du skulle lägga upp en bild på nätet för att sprida rykten eller hänga någon är det ett exempel på något som är kränkande enligt lagen.

Det finns olika sorters av kränkningar på nätet. Beroende på omständigheterna så räknas det som till exempel förtal, förolämpning, olaga hot, ofredande, sexuellt ofredande eller hets mot folkgrupp.

Vad är PUL?
Personuppgiftslagen(PUL) är till för att skydda dina personuppgifter, så de inte hamnar på ställen där du inte har sagt att det är okej att de finns.
Läs mer om PUL
Personuppgifter är allt som gör att en person kan identifieras, som till exempel personnummer, adress, bild, röstupptagning och IP-nummer. PUL gäller till exempel om någon samlar in uppgifter om dig via en registrering på en site, eller för att prenumerera på ett nyhetsbrev.

Lagen vänder sig till personuppgiftsansvariga, alltså den eller de som bestämmer hur personuppgifterna ska behandlas. Det kan vara både den som är ansvarig för kundregistret i en affär eller ansvarig för en facebooksida, för att hen kan radera inlägg som kommer in på sidan.

Lagen gäller inte när personuppgifter används för privat bruk, som när två kompisar mejlar varandra eller på webbplatser med så kallat utgivningsbevis (som tidningar eller större bloggar), eftersom yttrandefrihetsgrundlagen ”står över” PUL. Den gäller heller inte när uppgifterna används för journalistiska ändamål eller för att skapa konst eller litteratur.

Exempel på brott på nätet
Nätet är fullt av bra grejer, men också av sådant som räknas som brott. Visste du till exempel att det är olagligt att sprida taskiga rykten om någon? Eller att du kan bli dömd i domstol om du skapar en facebooksida i någon annans namn? Här kan du läsa mer om vanliga brott på nätet – olagligheter som många förmodligen inte ens är medvetna om att de begår.
Olaga hot
Att hota någon så den personen blir rädd kallas för olaga hot. Det spelar ingen roll om personen som ville skrämmas bara skämtade, det räknas ändå som olaga hot om personen som utsattes blev rädd. Ett exempel på hur något som kan räknas som ett olaga hot är om någon skriver ”Jag vet var du bor och du ska akta dig …” till någon annan i ett kommentarsfält.
Ofredande
Det är ovanligt att dömas för ofredande på nätet, men det händer. Ett exempel var när två personer skapade en facebooksida i en annan persons namn, och skrev inlägg i personens namn för att hämnas. De som hade skapat facebooksidan dömdes till ofredande. Ett ofredande är alltså när någon kränks väldigt mycket och hänsynslöst.
Sexuellt Ofredande
När ofredandet handlar om sex blir det ett sexuellt ofredande. Det innebär alltså att någon blir allvarligt kränkt och att det samtidigt finns någon sorts sexuell anspelning.
Förtal
Den som sprider bilder, kommentarer eller filmer om någon för att personen ska få dåligt rykte bland sina kompisar, i sin skola eller där den bor kan dömas för förtal.
Förolämpning
Att ge någon ett taskigt smeknamn (öknamn) eller kalla personen för oschyssta saker kan vara en förolämpning, och alltså ett brott. Det kan handla om en text eller en bild som postas på den utsattes facebooksida eller blogg.
Olaga Förföljelse
Om en person om och om igen utsätts för många brott, som misshandel, hot eller sexuellt ofredande räknas det som olaga förföljelse.
Hets Mot Folkgrupp
Hets mot folkgrupp är till för att skydda grupper av människor – alltså inte enskilda personer. Det kan handla om att skriva rasistiska saker på en sajt eller lägga upp en bild som kränker många människor.
Gör MIK-utbildningen!
MIK står för Medie- och informationskunnighet och Statens Medieråd har tagit fram en jättebra och enkel utbildning för ungdomar. Klicka vidare och gå igenom den nu med en gång!

MIK Ungdomar

 

Glömt ditt lösenord?